Bilimsel Sosyalizm
   Nederlands                               www.bilimselsosyalizm.net  September 13 2024 04:15:59  
   Açýlýþ_sayfanýz_yapýn  Sýk_Kýllanýlanlara_Ekle

   Ana Sayfa
   Yazýlar/Broþürler
   Görüþler
   Komünist Hareketten
   Devrimci Basýndan
   Sol Hareketten
   Felsefe
   Katkýlarýnýz
   Arþiv
   Sitede Ara
   Baðlantýlar
   Ýletiþim

English
   Home
   Opinion
   Revolutionary Press
   Left Movement
   Philosophy
   Site search
   Web links
   Contact



BÝR TARÝH ÇARPITICISININ ÝFTÝRALARI ...
Yazýlar-BroþürlerBÝR TARÝH ÇARPITICISININ ÝFTÝRALARI ÜZERÝNE DEVRÝMCÝ HAREKETE AÇIKLAMA

Kýsa bir süre önce elime Çe-Kay Yayýnevi tarafýndan yayýmlanan “ANILAR VE DEÐERLENDIRMELER IÞIÐINDA TARÝHE YOLCULUK: Haksýzlýða Uðramýþ ve Komünist Deðerleri Gizlenmeye Çalýþmýþ Bir Örgüt: TKP-ML Hareketi..!” baþlýklý bir kitap geçti. Ýkinci sayfada kitabýn TKP-ML Hareketi’nin tarihine iliþkin birinci cilt olduðu belirtiliyor. Kitabýn yazarý Serdar Aðca Kaya.

Kitabýn bütününü henüz okumadým. “Ýçindekiler” bölümünü gözden geçirdim. Sayfalar arasýnda gezindim. Kimi paragraflarý okudum. Okur hatalý bilgiler, çarpýtmalar, iftiralarla vb. dolu bir “tarih” kitabýyla karþý karþýya.

Diðer þeylerin yaný sýra, kitapta gizli bir örgütte gizli kalmasý gereken bilgiler ifþa ediliyor. Yazar hem 12 Eylül 1980 askeri faþist darbesinden sonra TKP/ML Hareketi Merkez Komitesi’nin açýða çýkmadýðýný yazýyor, hem de kimin Merkez Komitesi üyesi olduðunu ve hangi organda yer aldýðýný. Varsayýmda bulunuyor olsa bile ihbarcýlýktýr bu. Devletin istihbarat ve emniyet denilen organlarýnýn arþivlerine giren ya da girecek olan yazdýklarýnýn, bugün ya da gelecekte (geçmiþe iliþkin olarak da) kullanýlmayacaðýný düþünüyor olmalý.
MAO ZEDUNG REVÝZYONÝZMÝNÝ MAHKÛM EDÝYORUZ!
Yazýlar-BroþürlerTKP/ML HAREKETÝ MERKEZ KOMÝTESÝ Ýmzalý 22 Mart 1980 Tarihli "MAO ZEDUNG REVÝZYONÝZMÝNÝ MAHKÛM EDÝYORUZ!" Baþlýklý Bildiri’nin Yayýmlanmasýna Ýliþkin Açýklama

Aþaðýda okuyacaðýnýz yazý, Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist Hareketi (TKP/ML Hareketi) Merkez Komitesi’nin 13 Haziran 1979 tarihinde baþlattýðý Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve Mao Zedung’u deðerlendirme kampanyasýnýn sonuç bildirisidir.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan devrimci hareketinin yakýn politik tarihini araþtýrmak ve irdelemek bakýmýndan da önemli bir belge olduðunu düþündüðüm ve politik koþullar nedeniyle çok az sayýda okura ulaþabilen bu bildiriyi, revizyonist Mao Zedung Düþüncesi"nin TKP/ML Hareketi'nin görüþleri üzerindeki etkilerini komünist-devrimci bir biçimde yadsýmanýn bir gereði olarak, yayýmlýyorum. Burada özellikle vurgulanmasý gereken odur ki, “Mao Zedung Düþüncesi”, kurucu önderi Ýbrahim Kaypakkaya baþta olmak üzere, TKP/ML’nin kurucu üyelerinin ve diðer üyelerin ve üye adaylarýnýn ideolojik, teorik ve politik görüþlerini çok yönlü olarak etkilemiþtir.

Merkez Komitesi’nin duyurduðu gibi, revizyonist “Mao Zedung Düþüncesi”nin TKP/ML Hareketi’nin görüþleri üzerine etkilerini araþtýrmak ve tartýþmak için yeni bir kampanya örgütlenecekti. Bildiri’nin sondan ikinci paragrafý þöyle:
“Revizyonist “Mao Zedung Düþüncesi”ne karþý tartýþma kampanyasýnda ulaþýlan sonuçlar uyarýnca cepheden mücadele yürütmenin yaný sýra, hareketimiz, ayný zamanda, bu küçük-burjuva revizyonist teorinin üzerimizdeki etkilerini araþtýrma ve inceleme faaliyetini yeni bir tartýþma kampanyasý olarak yürütecektir.”

12 Eylül 1980 askeri-faþist darbesinin yol açtýðý politik koþullar ve ideolojik, politik ve örgütsel tasfiyecilerin eylemleri nedeniyle bu ikinci kampanya, en azýndan yazarýn tanýk olduðu dönemde, örgütlenemedi. Böylesi bir kampanyanýn örgütlenememesinde TKP/ML Hareketi’nin ikinci konferansýnýn örgütlenmesi süreci yaþanýrken, örgütün devrimin karakteri konusundaki temel görüþlerini reddeden, hatta örgütün politik bir örgüt deðil de yalnýzca “ideolojik bir akým” olduðu savýnda olan kimi hizipçi-komplocu Merkez Komitesi üyelerinin, konferans toplanmaksýzýn, kendi görüþlerini 1979 yýlýnda toplanan Birinci (Nisan) Konferans tarafýndan kabul edilen örgütün görüþlerinin yerine geçirmek için, yetkili olmadýklarý halde Merkez Komitesi imzalý kararlar alarak örgüt-içi darbe yapmalarý nedeniyle Merkez Komitesi’nde yaþanan 12 Þubat 1984 tarihli bölünmenin rolü özellikle vurgulanmalýdýr.

Komünist hareketin geleceði bakýmýndan ideolojik ve teorik olarak atýlým yapma sürecinin sürdürülmesi için büyük önem taþýdýðýný düþündüðüm bu bildirinin okurdan gereken ilgiyi göreceðini umarým.

A. H. Yalaz
23 Haziran 2023

Bildiriyi okumak için buraya týklayýnýz...


14 Mayýs 2023 Seçimlerinde Komünist-Devrimci Tutum
Yazýlar-Broþürler14 Mayýs 2023’te hem Türkiye Cumhuriyeti ‘cumhurbaþkanlýðý’ makamý, hem de Türkiye Büyük Millet Meclis (bundan böyle TBMM ya da parlamento) üyelikleri için seçimlerin yapýlacaðý açýklandý. Bu seçimler cumhurbaþkanlýðý kurumunun baþýna kimin seçileceði ve parlamento üyelerinin kimler olacaðýnýn belirlenmesinin ötesinde anlam taþýyorlar. Söz konusu olan, ayný zamanda, Türkiye ve Kuzey Kürdistan coðrafyasýnda kapitalist politik egemenliðin, devletin alacaðý biçimin oylanmasýdýr da: “Cumhurbaþkanlýðý hükümet sistemi” adý verilen baþkanlýk sistemi korunacak mý, yoksa parlamenter sisteme dönüþ süreci mi baþlatýlacak? Özellikle cumhurbaþkanlýðý seçimi bu soruya da yanýt verecektir. Var olan politik ortam, aþaðýda açýklanacaðý gibi, komünist-devrimcilerin iki farklý taktik tutum takýnmalarýný gerektirmektedir. Þimdilik þu noktayý vurgulamakla yetineyim: Devlet baþkanlýðý için yapýlacak seçimle parlamento üyelikleri için yapýlacak seçimlere teorik ve politik-pratik yaklaþým arasýnda ayrým yapmak gerekir. Cumhurbaþkanlýðý seçimi söz konusu olduðunda taktik tutum hiçbir adayýn desteklenmemesi olurken, parlamento seçimlerinde yalnýzca komünist-devrimci adaylarýn desteklenmesi olmalýdýr.
TÜRKÝYE DEVRÝMÝNÝN YENÝLGÝSÝ ÜZERÝNE
Yazýlar-Broþürler5 Ocak 2022 tarihli not:
Aþaðýdaki yazý bir tartýþma taslaðý olarak 39 yýl önce yazýldý. Yazýyý, dipnotta belirtildiði gibi, 28 Aðustos 1985 tarihinde yayýmlamaya karar verdim ama çeþitli nedenlerle bugüne dek yayýmlanmadý. Bu nedenler içinde kabul edilemez olduðunu düþündüðüm kiþisel ihmalimi özellikle vurgulamak isterim.  Bugün bu yazýyý, baþta komünist ve devrimci-demokratlar olmak üzere, Türkiye ve Kuzey Kürdistan devriminin/devrimlerinin sorunlarýna ilgi duyanlarýn eleþtirel irdelemesine sunuyorum.

A. H. Yalaz

DEVRÝM YENÝLDÝ, YAÞASIN DEVRÝM!

12 Eylül 1980 askeri faþist darbesi ile birlikte karþý-devrim geçici politik bir zafer kazandý. Genel kabul gören bir tespittir bu. Neye karþý kazanýlmýþ bir zaferdir bu? Ortada yenen olduðuna göre yenilen kimdir? Yenilginin göstergeleri ve nedenleri nelerdir?


Pagina/Sayfa 2 - 23 < 1 2 3 4 5 > >>