|
SELAM OLSUN KAPÝTALÝST-EMPERYALÝST KARANLIÐI ÞÝMÞEK GÝBÝ DELÝP GEÇEN EKÝM DEVRÝMÝNE!
Yüzyýl önce yakýldý Ekim meþalesi. Bu meþale kapitalist-emperyalist sistemin neden olduðu karanlýk içinde iþçi sýnýfýna dayanan sosyalizm anlayýþýný savunanlarýn yolunu aydýnlatmayý sürdürürken, sistem savunucularý için ise korku kaynaðý olmaya devam ediyor.
Ekim 1917’de yeni bir dünya toplumunun kapýsý aralandý. Kapkara bulutlar arasýndan bir umut ýþýðý sýzdý. Ekim Devrimi, sömürülen ve ezilen iþçilerin ve diðer emekçilerin en azýndan bir bölümü için büyük bir enerji kaynaðý oldu. Kapitalist sistemin deðiþmez olmadýðýna iþaret etti. Emek-gücünün alýnýp satýlmasýna ve iþçilerin yarattýðý artýk-emeðe üretim araçlarýna sahip olan kapitalist sýnýf tarafýndan el konulmasýna dayanan bu sistemin karþýsýna sosyalist bir sistem seçeneðini koydu. Var olaný deðiþtirme ve yerine yenisini koyma yönünde kapitalist-emperyalist dünyayý sarsan çok büyük bir devrimci atýlým oldu.
Birinci emperyalist savaþýn yol açtýðý çok büyük ekonomik ve toplumsal yýkýma raðmen, sosyalist devrimin toplumsal dayanaðýný oluþturan sýnýflar, kentin ve kýrýn proletaryasý ve yarý-proletaryasý, Bolþevik Partisinin önderliðinde, Rusya gibi kapitalist bakýmdan azgeliþmiþ bir ülkede, sosyalist bir devlet kurma cesaretini gösterdiler. Üretim araçlarýnýn özel mülkiyetine son verme ve onlarýn toplumsal mülkiyetini gerçekleþtirme gibi tarihsel bir görevi üstlendiler. Böyle yapmakla kapitalist ekonomik sistemi var eden sermaye birikim sürecini sona erdirmek için ilk can alýcý adýmý attýlar.
Ekim Devrimi zorunlu bir deneme olarak da görülebilir. Lenin’in önderlik ettiði Bolþevik Parti adeta politik iktidarý ele almak zorunda kaldý. Ülkesel ve küresel sosyo-ekonomik, politik ve askeri geliþmeler Bolþeviklerin önüne kapitalist devleti yýkarak sosyalist devleti kurma tarihsel görevini koydu. Adeta bir oldubitti gibi. Yeni bir dünya kuracakmýþsýnýz “Hadi bakalým” der gibi.
Ekim Devrimi’nin komünist-devrimcilere öðrettiklerinden biri de sosyalist devrim savaþýmýnýn küresel ölçekte yürütülmesi gerektiðidir. Bu savaþým her zaman ulus-ötesi (“ülke-ötesi” ya da “devlet-ötesi” de diyebilirsiniz) devrimci bir etkinlik olageldi. Marx ve Engels’in daha 19. Yüzyýlýn ortalarýnda Avrupa ölçeðinde sosyalist devrim beklentisi içinde olduklarý ve bu savaþýmý en azýndan Batý-Avrupa’da verdikleri hatýrlansýn. Sosyalizm savaþýmýnýn bu devlet-ötesi karakteri giderek daha da belirginleþti. Kapitalizmin bugün vardýðý küresel geliþme ve yayýlma derecesi her türlü ulusal dar görüþlülüðün bu savaþýma ne denli ters düþtüðünü gösteriyor. Devlet sýnýrlarýný yok sayamayýz; ama komünist-devrimciler ve sýnýf-bilinçli iþçiler olarak düþüncemizi ve eylemimizi devlet sýnýrlarý içine de hapsedemeyiz. Ne var ki, kapitalist sömürüye karþý olma savýnda olan nice birey ve örgüt, var olan kapitalist sistem ve “ulus-devlet” sýnýrlarý içinde düþünme ve eylem yapma ya da reformlarla yetinme tuzaðýna düþmekten kaçýnamýyorlar.
Yaþadýðýmýz yerküre “uçsuz bucaksýz” gibi görünebilir. Oysa yaklaþýk 510 milyon kilometrekarelik bir yýldýzý diðer canlý türleriyle paylaþýyoruz. 510 milyon kilometrekarenin yaklaþýk olarak 365 milyon kilometrekaresi su, 145 milyon kilometrekaresi de topraktýr. Yalnýzca Rusya’nýn yüzölçümü yaklaþýk 17 milyon kilometrekaredir. Evrenin küçücük (isterseniz “minnacýk” deyiniz) bir yýldýzý olan dünya denilen yerde yaþayan insan türünden olan sakinlerinin sayýsý Ekim 2017 sonu itibariyle 7,5 milyardýr. Sözün özü, küçücük bir mekânda sýkýþ týkýþ yaþýyoruz. Yalnýzca bu olgu bile insanlarýn maddi ve maddi olmayan her türlü gereksinimlerinin (burada kendimi þimdilik insan denilen varlýðýn gereksinimleriyle sýnýrlýyorum) en büyük ölçüde karþýlanabilmesi için maddi ürünlerin ve hizmetlerin üretimi ve bölüþümü süreçlerinin küresel ölçekte düþünülmesi, planlanmasý, örgütlenmesi ve gerçekleþtirilmesini zorunlu kýlar.
Ekim Devrimi’nin 90.yýlý için yazdýðým “Selam Olsun Ýnsanlýk Tarihinin En Ýlerici Politik Eylemine!” baþlýklý yazýda þunlarý okuyoruz:
“Ýnsanlýk tarihinin en ilerici politik eylemi olarak Büyük Ekim Devrimi, sosyalizm meþalesinin daha parlak ve gür yanmasýný saðlayarak kapitalizmin karanlýðýndan çýkýþ yolunu aydýnlattý. 1917 Ekim’inden sonra hiçbir þey eskisi gibi olamazdý. Olmadý da. Sömürülen ve ezilen milyonlar dünyanýn dört bir yanýnda eyleme geçtiler, insanýn insan tarafýndan sömürülmediði yeni bir dünyanýn kurulabileceðini gösterdiler. Rusya iþçi sýnýfý, önderleri teorik olarak donanýmlý, politik olarak ilkeli, deneyimli ve olgun ve örgütsel olarak piþmiþ olan, açýk ve belirgin politik amaçlara sahip olan bir iþçi sýnýfýnýn neler yapabileceðini gösterdi.”
Ekim Devrimi bugünün komünist-devrimcileri ve sýnýf bilinçli iþçileri için de çok büyük bir laboratuvardýr. Bu laboratuvar alýnmasý gereken dersler ve yanýtlanmasý gereken sorularla doludur. Bunlardan biri bu devrimin açtýðý yoldan neden yürünemediði ya da yürünmediði sorusudur. Bu soru þöyle de sorulabilir: EKÝM DEVRÝMÝ NEDEN KESÝNTÝYE UÐRADI? Ekim Devrimi’nin uðradýðý bürokratik ve revizyonist bozulmanýn ya da ihanetin analizi bu yazýnýn çerçevesi içinde deðildir. Konuya iliþkin olarak, diðer kaynaklarýn yaný sýra, “Komünist Hareketin Genel ve Kronik Krizi Üzerine” (Eylül 2005) baþlýklý yazýmýn okunmasýný öneririm.
Ekim Devrimi, kapitalist þiddet tekelini elinde tutan örgütlü kapitalizme karþý bu þiddet tekelini yýkan örgütlü komünizmi temsil ediyordu: örgütlü kapitalizme karþý örgütlü komünizm! Bolþevik Partisi’nin ve sýnýf bilinçli iþçilerin Rusya’da kapitalist-emperyalist sistemin yýkýlmaz olduðu safsatasýna verdikleri yanýt bu oldu. Ýnsanlýk tarihinin bu en ilerici politik eylemi, var olan kapitalist sistem içinde düþünme ve bu sistem içinde iyileþtirmelerle (reformlarla) yetinme tuzaðýna düþmeyenlerin eseridir. Kapitalist prangalarý parçalama istencine sahip olanlarýn yaktýðý sönmeyen bir meþaledir. Yaþamýn her alanýna hükmetme savýnda olan kapitalist-emperyalist karanlýða karþýn karamsarlýða kapýlmaya yer olmadýðýný gösteren, bireysel kahramanlýðýn seçkin örnekleriyle de dolu, kolektif bir kahramanlýktýr.
Selam olsun Ekim Devrimi’ni gerçekleþtiren Rusya’nýn proleterlerine ve yarý-proleterlerine!
Selam olsun Bolþevik Partisi’ne!
A.H. Yalaz 25 Ekim 2017
|
|
|